Mistrovství ČR ve skialpinismu 2013 – Memoriál Jana Zapletala

Mistrovství ČR ve skialpinismu 2013 – Memoriál Jana Zapletala – Český horolezecký svaz – ČHS.

V neděli 31. března 2013 se uskutečnil již 22. ročník mezinárodního skialpinistického závodu Krkonoše 2013. Závod se zároveň konal jako SKI TRAB Mistrovství České republiky ve skialpinismu pro rok 2013.

Pořádající Ski Alp Club Špindlerův Mlýn připravil pro 70 závodníků v devíti kategoriích dvě

náročné tratě. Trať A byla pro kategorie mužů, žen a veteránů v celkové délce 18,2 kilometru s převýšením 1490 metrů vedena od sportovní haly Vojenské zotavovny Bedřichov po sjezdovce „Vodovod“ a dále přes Medvědín do Labského Dolu. Po pěším výstupu s převýšením 130 metrů a následným výstupem na pásech na křižovatku Pod Šmídovou vyhlídkou následoval sjezd do oblasti jižní strany Zlatého návrší a výstup zpět na křižovatku pod Šmídovou vyhlídkou. Okruh Labský Důl -absolvovali závodníci na trati „A“ dvakrát s dalším výstupem v Labském Dole. Všichni závodící na trase „A“ museli stoupat 6x do kopce. Závodníci v kategoriích kadeti, kadetky, junioři, juniorky, muži open a ženy open měli zkrácenou trať o jedno kolo. Celková délka tratě „B“ činila 12,7 kilometrů s převýšením 1050 metrů a měla 4 výstupy. Za optimálního počasí, kdy teploty zasahovaly pod bod mrazu a vál čerstvý vítr, odstartovalo celé závodní pole krátce před půl jedenáctou. Již od začátku závodu si v hlavní kategorii mužů budoval domácí závodník Michal Štantejský náskok, který v cíli dosáhl 4 minuty a 26 sekund před druhým v cíli Radovanem Grohem. Na třetí příčce se ztrátou 5 minut 46 vteřin se umístil Jan Hepnar. V kategorii žen s přehledem zvítězila běžkyně Karolína Grohová a završila tak svůj úspěšný víkend. Mezi veterány zvítězil beskydský reprezentant Roman Kuczynski před domácím závodníkem Zdeňkem

Křížem. Součástí každého závodu ve skialpinismu je kategorie open, tedy pro příchozí. V mužích zvítězil Lukáš Samohýl , v ženách stanula na stupních nejvýše Martina Smětáková.

Mistry ČR pro rok 2013 se stali:

Kadetky: Lenka Hanyšová

Kadeti: David Novák

Juniorky: Lucie Luštincová

Junioři: Dominik Sádlo

Veteráni: Roman Kuczynski

Ženy: Karolína Grohová

Muži: Michal Štantejský

M ČR bylo pro skialpinisty také vyvrcholením zimní sezony a závod ve Špindlerově Mlýně se konal jako 5. a poslední, finálový závod letošní sezony v Českém poháru. Po závodech v Krušných horách, Jánských Lázních, dvakrát v Rokytnici nad Jizerou a ve Špindlerově Mlýně se na prvních místech umístili v Českém poháru ve skialpinismu pro rok 2013:

Ze startu závodu byl pořízen přímý vstup pro ČT 24, který je možno najít v archivu ČT 24 ze dne 31.3. 2013 zhruba na 194. minutě (pořad: studio 6).

Dále bude vysílán cca 15 minutový záznam ze závodu na ČT SPORT příští neděli v 09:05, repríza následující pondělí ve 14:45.

zdroj: čhs:

Pavel Jirsa, ředitel závodu, předseda komise soutěžního skialpinismu

Leave a Reply