Jak získat vízum do Pákistánu, Indie a Iránu

Seznamte se s pravidly udìlování víz pro Pákistán, Irán a Indii. Kontaktní adresy,ceny a podmínky..
Do zemí na Balkánì víza nepotøebujete a o jejich zavedení se v blízké dobì neuvažuje.

Turecko:

30denní vízum koupíte na hranicích za 10 USD, levnìjší tranzitní víza nejsou.

Írán:

Pro cestu do Indie staèí tranzitní vízum, které bez vìtších problémù dostanete na íránské ambasádì v Praze (Na Zátorce 18, Praha 6, tel. 02/20 57 04 55), poèítejte s tím, že vyøízení trvá minimálnì 14 dní.

Podmínky pro udìlení:

Vyplnìní tøí rozsáhlých formuláøù na stroji, 4x foto (ženy v šátku). Po 14 dnech si dojdete s pasem na velvyslanectví je však tøeba, abyste mìli v pasu vízum sousedního státu (v tomto pø. Pákistánu). Za další 1-2 dny musíte zaplatit poplatky za vyøízení víza, a to pouze v poboèce ÈSOB, Na Pøíkopì 14, Praha 1. Vízum stojí 800 Kè + 50 Kè v bance, vydává se zpravidla na 5 dní (ale napø. v Dillí dostanete 7denní).

Prodloužení víz:

Pokud hodláte v Íránu strávit nìjaký èas, není problém tranzitní vízum prodloužit o dalších minimálnì 10 dní (2 x 5). Foreigner’s Office, kde se víza
prodlužují, je v každém vìtším mìstì, potøebovat budete 2 fotografie a 10.000 riálù, které složíte u íránské Melli Bank (na nìkterých úøadech je možné zaplatit na místì, cca o 7000 riálù víc). Prodloužení víz zabere cca 1 h.

K získání jednomìsíèního turistického víza je potøeba pozvání èi zaplacené služby u íránské CK. Víza mùžete získat i v Ankaøe, Dillí aj.

Pákistán:

Do 11. záøí nebyl problém dostat vízum na pákistánské hranici, dnes nutno mít pøedem. V Èesku byla ambasáda k 1.1.2001 zrušena, v souèasnosti spadáme pod èinnost zastupitelství ve Varšavì (1 ap. 1/2 Staroscinska ul., 02-516, Warszawa, Poland).

Není tøeba do Varšavy jezdit, svìøte svùj pas a ètyøi vyplnìné formuláøe s pìti fotografiemi Èeské poštì (nejlépe doporuèenì), do obálky pøidejte lístek se svou zpáteèní adresou (pøíp. telefonem) a kupony tzv. mezinárodní odpovìdky, kterými pracovníci ambasády v Polsku zaplatí porto, až vám budou posílat pasy zpìt (jeden kupon stojí 40 Kè, staèí urèitì na 1-2 pasy, k dostání na vìtších poštách). Celá operace by nemìla trvat déle než 14 dní. Pokud se do Varšavy vydáte osobnì, dostanete vízum na místì.

Všechny druhy (14denní tranzitní (single/double), jednomìsíèní turistické ad.) pákistánských víz jsou vydávány ZDARMA!

!!! POZOR – bìhem událostí v Afghanistánu byla èasová platnost všech víz zkrácena na 72 hodin (ale nezdá se, že by o tom mìli celníci tušení)!!!

Indie:

Bez problémù na ambasádì v Praze (Valdštejnská 6/152,Praha 1, tel. 02/57 53 34 90) do druhého dne (2x formuláø + 3 fotografie). Vízum stojí 1600 Kè (6mìsíèní multiple), platí se na místì.

Podrobné info na adrese www.india.cz

Leave a Reply