Mistrovství světa mládeže 2012 – Singapur – Český horolezecký svaz

Mistrovství světa mládeže 2012 – Singapur – Český horolezecký svaz.

10. 09. 2012 | Rubrika: Soutěžní lezení

Ve dnech 28. srpna až 1. září se uskutečnilo Mistrovství světa mládeže, letos pro nás v exotické destinaci – v Singapuru. Pro mladé závodníky ze všech zemí je mistrovství světa nejprestižnějším a největším závodem sezóny, a tak když nastane situace, že se koná v tak vzdálené zemi, musí to všechny národní federace řešit zpřísněním pravidel pro výběr závodníků, kteří se mistrovství zúčastní.

Většina zemí a federací (včetně té naší) to však bere tak, že je potřeba mladé lezce motivovat právě nadějí, že když budou „doma“ nejlepší ve své kategorii a jedni z nejlepších na mezinárodních závodech, budou mít možnost se MSJ zúčastnit, i když se koná v tak „ekonomicky náročné“ lokalitě.

Faktem tak je, že závodníků nakonec nebylo o moc méně než na jiných mistrovstvích – do Singapuru přijelo 540 závodníků ze 46 zemí. Nejsilnější kategorie byla už tradičně chlapci A (16-17 let) se 69. závodníky. Nejsilnější výpravou byla výprava Ruska, které se závodů Evropského poháru mládeže letos moc neúčastnili, zato v Singapuru závodilo napříč disciplínami 54 ruských závodnic a závodníků!

Pred odletem

Vybírat jsme museli i my: Na základě výsledků na prvních dvou závodech Evropského poháru mládeže (viz článek zde) vznikl Elite tým pro Singapur – šestičlenné družstvo s pěti závodníky na obtížnost a jedním specialistou na rychlost: V lezení na rychlost nás reprezentovali: Tereza Svobodová – v současnosti naše nejlepší závodnice v mládežnické kategorii A a aktuálně třetí v ratingu Evropského poháru mládeže, Andrea Pavlincová také z kategorie A – dlouhodobě jedna z našich nejlepších závodnic (letos v první desítce EPM, v minulých dvou letech prakticky vždy ve finále!), Eva Křížová – juniorka a všestranná závodnice dosahující výborných umístění jak v rychlosti tak i v obtížnosti, Jan Jeliga – stále se zlepšující junior, který byl nakonec našim největším překvapením a Petr Čermák, výborný reprezentant nejen v mládeži, ale i mezi dospělými. Petr však nesplnil podmínky nominace pro Singapur a proto si celou účast hradil sám. V lezení na rychlost hájil naše barvy Jan Kříž, letošní vítěz EPM v lezení na rychlost kategorii A.

Semifinaliste

Závody se našemu týmu celkem vydařily, naše republika skončila v obou disciplínách hodnocení zemí na výborném 14. místě. Nejlepšími našimi závodníky byl Jan Kříž v rychlosti – 6. místo a Tereza Svobodová a Jan Jeliga v obtížnosti – oba 11. místo. Do semifinále v obtížnosti postoupila i Andrea Pavlincová a nakonec získala dobré 21. místo.

Andrea - semifinale

Eva Křížová v rychlosti vybojovala 13. místo, v obtížnosti po nevydařené druhé kvalifikaci skončila na 33. místě. Petr Čermák měl sice po prvním dni výbornou pozici do semifinále, ale ani jemu nevyšla druhá cesta a bylo z toho pěkné 29. místo.

Atmosféra na závodech byla fascinující, je to opravdu svátek lezení. Celý závod byl (jak je ale naštěstí na mezinárodních závodech vlastně normální) prodchnut velmi kamarádskou atmosférou, závodníci si fandí ale i radí navzájem i „mezi národy“ a je opravdu radost vnímat to nadšení a „posedlost“ lezením, které z mladých závodníků vyzařují. No a prostředí bylo úžasné – stěna byla postavena přímo na pláži mezi palmami, musím říct, že to působilo neskutečným dojmem. Pořadatelé sice trochu podcenili své monzunové počasí, takže časový plán nám neustále nabourávaly tropické lijáky, ale myslím, že to vlastně ani nevadilo, patřilo to ke kouzlu a exotice místa…

Celkovy pohled na stenu

Za komisi mládeže musím říct, že jsem hrdá jak na práci komise tak na podporu ČHS, díky které se aspoň tato malá skupinka našich nejlepších mohla letošního největšího závodu mládeže zúčastnit.

zdroj: horosvaz

Leave a Reply