Nejlepší horolezecké výkony – Český horolezecký svaz

Nejlepší horolezecké výkony – Český horolezecký svaz.

Nejlepší horolezecké výkony

Český horolezecký svaz již tradičně vyhlašuje soutěže o nejhodnotnější horolezecké a lezecké výkony. Pravidla soutěží a anket se v minulosti měnila, podstata je ale vždy stejná: Vybrat a ocenit nejlepší horolezecké výkony v daném období.

Soutěže, které nyní ČHS organizuje
Výstupy roku
V soutěži jsou oceňovány nejlepší výkony v osmi horolezeckých a lezeckých kategoriích, včetně skialpinsimu.
Do soutěže lze nominovat výkony uskutečněné vždy od 1.8. do 31.7. následujícího roku, a musí se jednat o výkony uskutečněné členy ČHS.
Na hodnocení výkonů se podílí členové příslušných odborných komisí ČHS a výkonný výbor ČHS.
Ocenění jsou udělována v každé kategorii samostatně. Za výkony odpovídající špičkové mezinárodní úrovni je udělováno ocenění Výstup roku, a za vynikající výkony v tuzemském měřítku jsou udělována čestná uznání.
Slavnostní vyhlášení výsledků se koná v rámci Mezinárodního horolezeckého festivalu v Teplicích nad Metují.
Horolezec roku
Soutěž pořádá ČHS a spol. ALPY zastupující v ČR OEAV, sekci Innsbruck.
V soutěži jsou oceňováni tři nejlepší horolezci a jejich výkony, bez ohledu na to, ve které horolezecké nebo lezecké disciplíně výkonů dosáhli.
Do soutěže jsou nominovány výkony, které získaly od ČHS ocenění Výstup roku a výkony, které získaly obdobné ocenění v soutěži pořádané samostatně společností ALPY.
Na výběru tří nejlepších horolezců se podílí výkonný výbor ČHS, společnost ALPY a odborná média – časopisy Lidé hory, Everest a portály http://www.lezec.cz/ a http://www.horyinfo.cz/.
Slavností vyhlášení výsledků se koná na Mezinárodním festivalu alpinismu v Praze.

Leave a Reply