Mistrovství světa ve skialpinismu 2013 – Český horolezecký svaz – ČHS

Mistrovství světa ve skialpinismu 2013 – Český horolezecký svaz – ČHS.

V sobotu 9. února 2013 bylo ve francouzském Pelvoux slavnostně zahájeno Mistrovství světa ve skialpinismu 2013.

Českou republiku na tomto šampionátu reprezentují Radoslav Groh a Jan Hepnar v mužské kategorii, Petra Volfová v kategorii žen a Dominik Sádlo v juniorské kategorii.

V oblasti leží dostatek sněhu, další připadl a panují příznivé podmínky. Mistrovství začalo v sobotu závodem dvojic, startujícím a končícím ve Vallouise. Tento závod patří díky vysokohorskému prostředí k těm nejpůsobivějším – závodníci včetně naší dvojice Groh – Hepnar zdolali trať s převýšením 2310 m a nejvyšším vrcholem La Pendine – 2750 m n.m., v případě vítězů v čase kolem 2h 32min. Čeští muži v nedělním závodě dojeli na 18. místě (3h 59min). Titul mistrů světa si odváží domácí dvojice Matheo Jacquemoud a William Bon Mardino. V kategorii žen získaly druhé zlato pro Francii Laetitia Roux s Axelle Mollaret.

hepnar a Groh při závodu dvojic  fotografie ze závodu dvojic

V pondělí se akce přesunula do Pelvoux a na pořadu dne je sprint, kterého se zúčastní všichni čtyři čeští reprezentanti. Vedle Hepnara a Groha se na start postaví nadějný junior Dominik Sádlo, který už má na kontě několik medailí ze světových závodů (stříbrnou z Mistrovství Evropy či bronzovou z celkového hodnocení Světového poháru). Jedinou českou ženou šampionátu je Petra Volfová, která poprvé změří své síly se světovou špičkou ženské seniorské kategorie. Petra má za sebou několik kadetských a juniorských mistrovství světa, rozdíl mezi kategoriemi je však značný a přestup do seniorek je tudíž velmi náročný. Ženy mají o několik stovek výškových metrů náročnější trať, která je srovnatelná s mužskou.

Úterý bude patřit mladým závodníkům, středa individuálnímu závodu seniorů, čtvrtek vertikály. Poslední akcí bude sobotní závod štafet v Puy-Saint Vincent 2000.

Leave a Reply